Menu

Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov

Úžasne chutný hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, ktorého príprava zaberie len 5 minút :-)

Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov, alebo veľmi zaneprázdnených. Príprava zaberie len 5 minút, pečenie asi 50 minút. Môžete ho zamiesiť večer a ráno šup do rúry. Dá sa tiež pripraviť ráno pred odchodom do práce a upiecť po návrate.

Tento chlieb má veľké oká v striedke a úžasne chrumkavú, tenkú kôrku. Najradšej ho mám hneď čerstvý, namáčaný do olivového oleja.

Receptu sa naozaj netreba báť. Aj keď ste s kysnutým cestom nikdy nepracovali, chlieb sa vám určite podarí. Nemusíte ho ani nijako špeciálne hniesť a tvarovať. Stačí len premiešať suroviny vareškou a potom celé preložiť do dobre tesniaceho hrnca či pekáča s pokrievkou.

Múku môžete namixovať. K hladkej pšeničnej pridať žitnú celozrnnú alebo špaldovú. Chlieb sa podarí aj tak, len bude hutnejší.

Ochutiť ho môžete rascou, semienkami, orechami, sušenými rajčinami, bylinkami, alebo sušenou cibuľkou.

Budeme potrebovať

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1 KL sušeného droždia
  • 2 KL soli
  • 1,5 hrnčeka vody
  • semienka slnečnicové

1 hrnček = 250 ml

Postup prípravy

  1. Všetky suroviny spolu v miske vareškou premiešame, aby sa dobre spojili. Misku zakryjeme a necháme pri izbovej teplote cesto kysnúť asi 8 hodín. Minimálne 6 a maximálne 12. Čím dlhšie cesto kysne, tým budú oká v striedke väčšie.
  2. Keď cesto vykysne, rozohrejeme rúru aj s pekáčom a pokrievkou na 250 stupňov.
  3. Cesto preložíme do horúceho pekáča, zakryjeme pokrievkou a vložíme do spodnejšej časti rúry na 30 minút piecť. Potom pekáč vyberieme a pokrievku dáme bokom. Znovu vložíme do rúry bez pokrievky a pečieme ďalších 20 minút na 230 stupňov. Takto sa prepečie kôrka chleba krásne do zlatista.
  4. Chlieb necháme na mriežke vychladnúť a už len čakáme na ten úžasný zvuk, keď ho rozkrojíme 🙂
Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov
3.5   (33 hlasov)

2 komentáre k “Hrnčekový chlieb pre začiatočníkov”

  1. Nora Maršovská píše:

    Môžem sa spýtať, že pri použití čerstvého droždia, koľko droždia dať? Ďakujem

Komentovať