Menu

Recept: Kokosové ježe

Ľahké a chutné kokosové ježe - tradičná chuť kvality a jednoduchosti s tipmi na na výbornú chuť!

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

  • 200 g múka hladká
  • 100 g mleté orechy vlašské
  • 4 ks vajcia
  • 200 g cukor kryštálový
  • 125 g maslo
  • 2 PL jogurt biely
  • 1 dl mlieko
  • 3 PL kakao
  • 1 PL aróma vanilková
  • 1 bal. (12 g) prášok kypriaci do pečiva
  • štipka soli
  • cukor vanilkový

Na prípravu polevy budeme potrebovať:

  • 125 g (82 %) maslo
  • 100 g (Milka) čokoláda biela
  • 150 g cukor práškový
  • 1 dl mlieko

Na obalenie budeme potrebovať:

  • 200 g strúhaného kokosu

Postup prípravy:

  1. Najprv zmiešame múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou.
  2. V jednej miske si vyšlaháme dopoly spustené maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridávame po jednom vajíčko, ktoré zakaždým dobre s maslom prešľaháme. Následne pridáme zamiešanú múku asi na 2x a dobre prešľaháme. Až potom pridáme jogurt a 1 dl mlieka a dobre prešľaháme. Nakoniec pridáme orechy a vanilkovú arómu a premiešame.
  3. Cesto vylejeme na plech natretý olejom a vysypaný trochou múky. Dáme piecť do rúry, ktorú sme si dopredu rozohriali na 180 °C na 25-30 minút. Treba si to radšej sledovať a urobiť aj skúšku ihlou. Upečené cesto necháme vychladnúť. Môj plech má rozmer 35×25 cm.
  4. Kým cesto chladne, si pripravíme čokoládovú polevu… Z udaného množstva vystačí poleva na 1/2 až 3/4 koláča, takže ak chcete ponamáčať celé cesto, tak si urobte dvojitú dávku.
  5. V malom hrnci si rozpustíme maslo a pridáme doňho cukor, s ktorým to necháme trocha prevrieť, aby sa celkom rozpustil. Potom pridáme nalámanú bielu čokoládu Milka a znova to na najmenšom plameni za stáleho miešania ohrievame kým sa čokoláda rozpustí a masa celkom spojí. Keďže je to poriadne husté, pridáme 1 dl mlieka a zo dve minútky to za stáleho miešania ešte ohrievame. Ono to od mlieka zredne, ale pri tom ohrievaní znovu viditeľne trošičku zhustne. Hotovú polevu dáme za občasného miešania vychladnúť. Namáčať treba do letnej, trolinku teplej polevy.
  6. Cestu orežeme kraje a pokrájame ho na menšie kúsky, ja som krájala na 5,5×4 cm. Každý kúsok dobre ponamáčame do letnej polevy a následne obalíme v kokose. Ja som chcela mať z jedného cesta hneď dvojaký koláčik, takže som zopár kúskom natrela boky jahodovým džemom a pováľala v kokose.
  7. Koláčik je najlepší keď postojí zopár dní, vtedy je tá chuť celkom iná než za čerstva. Cesto je výborné, také ľahučké a polojemné, v žiadnom prípade nie je ťažké a suché.

Ak sa vám recept páči, nezabudnite ho zdieľať 🙂

Recept: Kokosové ježe
4   (4 hlasov)

Komentovať